mikaelaighana.blogg.se

Hejsan! Mitt namn är Mikaela och här ska jag skriva om allt som rör min resa till Ghana som sker den 31 december. Den här resan ska göras som ett projektarbetet, som görs nu i årskurs tre på gymnasiet. Min blogg kommer även bli en loggbok.

29/11 del II

Kategori: Allmänt

Finns det internetmöjligthet? Kan man ta med egen dator? 

Jag vet fortfarande inget om internetmöjligheten, men en dator har jag fått tag i. Jag skickade ut ett meddelande på facebook och frågade om någon hade en gammal laptop hemma till övers och det var tre personer som nappade på det. Jag hoppas att jag kommer kunna få möjlighet att titta på datorn i helgen. Då ska jag väga den (den får inte vara för tung), se om den stödjer Word och höra om den har några andra defekter, vilket jag hoppas att den inte har! På tisdag ska jag ringa till Volontärresor för att ta reda på om det finns internetuppkoppling någon stans i närheten av vart jag bor. Jag ska även ta med flera USB-minnen för att ha så många backups- möjligheter som möjligt. Om datorn blir snodd vill jag inte att något ska försvinna av det jag har skrivit.

 

Hur är Ghana som land? Hur är människorna där?

Här har jag samlat en hel del fakta om Gahna. All fakta kommer ifrån boken ”Länder i fickformat”. En uppdaterad bok som utrikespolitiska institutet ger ut.

Ghana ligger vid Guineabukten i Västafrika, landet är ungefär hälften så stort som Sverige. Landet är i stort sätt låglänt, men landet är väldigt varierande. Det finns regnskog, öken, grässlätter och kustområden. I norra delen finns det berg så når nästan 1000 m.ö.h. I Ghana ligger en av det största konstgjorde sjöarna i världen, känd som Voltasjön. Den bildades 1965 då man gjorde en fördämning av floden Volta, ca 10 mil norr om Accra.

Accra är landets huvudstad och ligger vid kusten. Dit åker många för att semestra, då det råder tropiskt klimat där. I Accra bor ca 2,3 miljoner människor. Lite drygt halva landets befolkning bor inom den trekant som städerna Accra, Sekondi-Takoradi och Kumasi utgör.

I Ghana finns 50-100 folkslag, siffran kan variera då alla inte drar gränsen för språk och dialekt på samma sätt. Största folkslaget är Akan, dit hör nästan hälften av all befolkning. Engelskan är ett officiellt språk i landet och det hjälper dem att hålla ihop. Ghana har aldrig genomgått någon stor etniks konfilkt, vilket gör att landet är lugnt jämfört med många andra länder i Afrika.

 Ghanas viktigaste exportvaror är: olja, guld, kakao(undara verkligen om jag ska ta med choklad!?!?), trävaror, mangan och diamanter. Valutan heter Cedi.

Fakta om befolkningen

Invånarantal: 24,3 miljoner

Andel invånare i städer: 51 %

Skolgång: Formellt obligatoriskt i elva år

Läs- och skrivkunnighet: Män 72 %, kvinnor 59 %

Folkgrupper: Akan, mole-dagbani, ewe, ga-adangbe m fl

Språk: Engelska är officiellt språk; de största inhemska språken är ashanti, ewe, mole- dagomba och ga.

Religion: Kristna 69%, muslimer 15%, traditionella inhemska religioner och övriga 16%

Nationalitetsbeteckning: Ghanan

 

 

 

Lite bilder kring Ghana tagna med mobilen

Kategori:

Chokladbilden är med då jag ska försöka ta med svensk choklad som present!

29/11

Kategori: Allmänt

Ligger/sitter för tillfället i min säng, snorig och dan. Jag har inte gjort många knop den här veckan, fast med feber och en hals som jag helst vill slita ut är det okej att inta soffpotatisläget. Jag kan faktiskt göra saker hemifrån. Så som att skriva och tänka på mitt projektarbete, perfekt! Ska bara sätta på KENT på min spotify så kan mitt arbete börja…

.. SÅ, idag tänkte jag försöka svara på en del frågor som jag har skrivit här i bloggen tidigare under hösten. Jag har nämligen skrivit ut en hel del fakta om Ghana som jag tänkte dela med mig av här. PLUS att jag har fått ett häfte från Volontärresor när det står om förberedande information för någon som ska iväg på volontärresa till Ghana. Tänkte sätta mig och lusläsa den, sen skriva ner mina tankar kring den här sen senare.

Idag är det 31 dagar kvar tills jag åker. HERREGUD,31 dagar!? Fjärilarna spökar i magen och jag kan nog inte fatta helt att jag ska få åka på en av mina drömresor inom snar framtid. Ska lilla Mikaela klara av att åka till Afrika, själv i tre veckor? Till alla som frågat: Hur vågar du det? Åker du själv? Till Afrika? Det skulle jag aldrig klara av. Jag har svarat dem som om den mest simpla sak i världen att åka till Afrika själv. - Nej det är ingenting, det här kommer jag fixa. Jag har talat så övertygande jag kan och alla är imponerade över att jag vågar det här. Men ibland tror jag att jag talar så övertygande jag bara kan till alla andra, för att övertyga mig själv. Jag behöver all mental styrka jag kan få. Det är en skräckblandad förtjusning som slår över mig nu när resan närmar sig.

25/11

Kategori: Allmänt

Sådär, nu har visumet och passet kommit hem. Nu kan snart resan börja!

15/11 del II

Kategori: Allmänt

Jag ringde även till vårdcentralen igår för att ta reda på om de hade dessa supernät som jag läst om på internet. Och de hade dem så någon dag framöver ska jag cykla dit och köpa ett hade jag tänkt. De som är så speciellt med dessa när är att de är sprayade med ett effektivt myggmedel som inte är farligt för oss människor men för myggorna. En extra säkerhetsåtgärd mot malaria. 
 
http://www.myggnat.se/
 
Såhär ser de olika modellerna ut, troligtvis kommer jag välja den översta då den längst ner lämpar sig bäst för backpackers som sover utomhus.
 
 
 

15/11

Kategori: Allmänt

Igår hade jag lite funderingar som jag inte kunde få svar på genom att söka på Internet så jag ringde till Volontärresors huvudkontor i Stockholm för att få reda på lite mer. Jag frågade om när jag får tillbaka mitt visum och passet. Jag fick svaret att det kommer tillbaka i slutet av november. Jag frågade även när jag får reda på vart i Ghana jag hamnar, då sa hon att det får jag reda på ca 1-2 veckor innan avresa. Men att jag troligtvis hamnar i centrala Ghana då det är där de behöver mest volontärer.

Jag frågade även om hon kunde säga några andra som kommer åka samma datum som mig, men än så länge fanns det inga andra som åker då. Det gör mig lite nervös, för det betyder att jag kommer flyga själv vilket inte gör mig jätteglad. Jag kommer ju först flyga från Stockholm sen till Amsterdam och sen vidare mot Ghana. Vad jag har hört så ska Amsterdams flygplats vara riktigt stor och det är nog det som gör mig nervös.

Jag hoppas innerligt att allt klaffar så att jag inte står någonstans i Afrika utan bagage och ingen som hämtar upp mig. Det är då som det skulle vara skönt att ha någon som reser samtidigt som jag, dock kan jag inte göra någonting åt det.

Jag frågade även hur jag gör vid hemresan, om de kommer hjälpa mig att skaffa boende helgen innan jag reser hem. Det var självklart för dem att hjälpa till sa de. De utelämnar ingen åt ödet och att de ska klara sig själva, så det är en stor trygghet.

Tjejen jag pratade med sa att volontärerna som är i samma område som en själv brukar träffas varje onsdag på ett fik som de bestämt för att prata och umgås. Det tycker jag låter superbra då jag vill kunna socialisera mig med andra än bara barn. Hon sa att om helgerna får man göra vad man vill (då man inte jobbar på helgerna), de flesta brukar åka på safari eller åker ut till kusten för att sola och bada. Det ska bli så kul!!!!

Jag frågade även hur jag får göra med presenter till tex min värdfamilj. Hon berättade att de tycker om att få små saker som kan vara lätta att uppskatta. Helst ingen orrefors- vas eller liknande, vilket jag kan förstå. Hon var väldigt rolig att prata med! Hon sa att de gillar att få typsikt svenska saker, gärna sånt man kan provsmaka och lukta på. Så som: Saltlakris, pepparkakor, fina tvålar, body lotions, choklad om det nu inte smälter osv. De gillar även stora t- shirtar med tryck på, vilket för mig är en väldigt udda sak att gilla. Men det kan bli roligt att försöka hitta fram en stor t-shirt med en älg på eller liknande. De gillade även smycken som glittrar, kan vara riktigt billiga saker. Familjen gillar även att få se kort på min familj så jag ska framkalla lite bilder som jag ska ta med är tanken.

Till barnhemmet ska jag ta med bra saker som inte kan bli för individuellt. Så som tandborstar, tandkräm, fotbollar, hygienartiklar osv. Då kan inget barn ta det personligt, utan det är en gåva till alla där. Så innan jag vet summan av antalet barn som finns på just det barnhem jag ska jobba hos kan jag inte köpa något.

Tjejen(minns tyvärr inte hennes namn) som jag pratade med var väldigt trevlig och hon fick mig verkligen att bli peppade till det här, så nu har resfebern lagt sig lite och jag ser verkligen fram mot detta äventyr!